Royal Belgian
Palomino
 
Geachte leden,
 
Wij zijn al in de maand Maart, waar de lente het puntje van zijn neus laat zien.
De komst van Lente betekent ook het begin van het fokseizoen (dekkingen, geboortes) en bij deze gelegenheid willen wij u eraan herinneren dat de geboorteregistratie (gele gedeelte van dekbewijs) binnen de 15 dagen na het geboorte aan het Secretariaat verstuurd moet worden.
Europese wetgeving bepaalt dat het opnemen van het veulen via grafisch signalement moet gebeuren terwijl het veulen nog bij de moeder loopt,  anders zal een DNA test op ouderschap verricht moeten worden.
Elke vertraging met het terugsturen van de geboortemelding zal een administratieve boete van 20 € opleveren (besluit van de Raad van Bestuur op 13/02/2010). 
Deze geboorte verklaring moet naar behoren ingevuld zijn met leesbaar handschrift waarbij alle gegevens het veulen op de achterkant (dekbewijs) vermeld staan.  Zorg  ervoor dat alle gegevens genoteerd zijn, o.a. van de moeder (nummer UELN, kan gevonden worden op ‘Mutatie Formulier’),  de microchip nummer en vooral dat deze gegevens ook leesbaar zijn (blokletters). 
(Elk document dat onleesbaar of onvolledig is, zal worden teruggestuurd.)  
Als de merrie geregistreerd staat in een ander Stamboek en geen ander veulen geregistreerd heeft bij het R.B.P., gelieve dan een kopie van haar afstamming mee te sturen.
Dit alles met het oog op de duur van het identificatie proces van het veulen in te korten.
Na aanleiding van een vergadering met de vertegenwoordiger van het Ministerie:
Herinneren wij ook de eigenaren van dekhengsten dat de dekverklaringen (roze gedeelte bestemd voor het Stamboek)  uiterlijk op 15 november van het lopend jaar MOET geretourneerd worden voor controle door het Ministerie.  Hier zal ook een administratieve boete van 20 € gegeven worden op elk document die na deze datum ontvangen wordt (besluit van  de R.v.Bestuur op 13/02/2010).
De MinisteriŽle vertegenwoordiger heeft ons ook gevraagd om de hengstenhouders mede te delen dat zij verplicht zijn het dekbewijs met de (gele) geboortemelding direct na de dekking af te geven aan de merriehouder.
De 2010 dekbewijs formulieren zullen beschikbaar zijn vanaf 15 maart op het Secretariaat en steeds aan de prijzen van 5 €/dekbewijs voor gekeurde hengsten en 100 €/dekbewijs voor niet goedgekeurde hengsten.
Hiermede delen wij u ook dat het Ministerie ons dwingt om DNA proeven uit te voeren op vaderschap van 10% van de veulens geboren tijdens het jaar en dat selectie hiervan willekeurig zal zijn.  De kosten komen ten laste van de eigenaar van het veulen.

©Royal Belgian Palomino VZW 2007
Another design by www.acaree.be