Royal Belgian
Palomino
Beste PALOMINO vrienden,
 
Op 27 juni j.l. heeft onze Nationale Show plaatsgevonden, net al de hengstenkeuring voor het dekseizoen van 2011.
Bij deze gelegenheid is een nieuwe punten systeem getest.
Dat een poging maakt om een objectieve telling van de morfologie van de gepresenteerd paarden en
de keurmeesters vraagt om elk lichaamsdeel apart te beoordelen, per soort,
zonder kennis van het ontstaan of de fokkers en eigenaren.
Deze ‘sectie scores’ voorkomt overdreven verschillen tussen de beoordelingen van de verschillende keurmeesters,  maar ook om een beter begrip naar de eigenaars wat betreft de sterke en zwakke punten van hun paarden (de scoren bladen zijn beschikbaar op verzoek aan onze  super-secretaris ...);  bestraffen zo "ernstig" geval van paarden met grote morfologische erfelijke afwijkingen;
overtredingen te bestraffen tijdens het presenteren van zowel de mens en paarden;
De resultaten van de verschillende kampioenschappen zijn beschikbaar onder 'Resultaten'. Mooie foto’s van de wedstrijd zijn te vinden onder ‘Foto’s’.
Deze scoren-systeem is over het algemeen goed ontvangen door zowel keurmeesters als eigenaren, omdat het een aantal van de bovengenoemde doelstellingen bereikt.
Het heeft echter gewezen op enkele tekortkomingen die zijn aangepast door de Raad van Bestuur tijdens een vergadering op 3 juli.
Namelijk;
paarden met crèmekleurige vachten zullen immers niet langer beoordeeld worden, vanwege het ontbreken van pigmentatie kunnen zij beschouwd worden als zijn een ‘afwijkend’ kleur!  Dus zullen ze nu mee doen in de ochtend competitie, samen met de paarden van andere kleuren, noch zullen ze worden beoordeeld voor de titel ‘Beste Cremello’, maar vanwege hun genetische belang bij de productie van palomino paarden, spreekt het vanzelf dat zij een belangrijke plaats behouden in het Stamboek!
paarden met de kleur palomino, valk en palomino-pinto, in tegenstelling tot het verleden, zullen worden geïntegreerd in de wedstrijd met notering op de kleur. In feite, beschikken zij zeker over de specifieke genen nodig om paarden met "effen" gekleurde vachten te produceren  (de zogenaamde 'solid' in de Amerikaanse terminologie) en daarom lijkt het meer aangewezen om rekening met de criteria van kleur met behoud van hun aparte Register voor de traceerbaarheid van hun pinto en appaloosa pedigree.   De doelstelling van het R.B.P. blijft een vacht te produceren met uniforme kleur.
Keuring van de kleur van de palomino en valk paarden zal vanaf nu primeren in de rangschikking van alle paard in dezelfde categorie.  Daarna zal elk paard individueel worden gescoord op de morfologie en voorkomen;
 
Keurmeesters  die de kleur van onze paarden moeten beoordelen krijgen een training waarin de specifieke en unieke criteria van ons Stamboek wordt toegelicht…
 Wij hopen met ganse hart dat deze informatie en deze veranderingen zullen helpen U aan te moedigen te volharden in de richting van het uiteindelijke doel: de productie van fijne paarden, geselecteerd op hun mooie kleur, maar ook op de steeds belangrijker wordende morfologische en gedrags criteria. Iedereen weet dat dit niet een presentatie is van een paar minuten, dat deze paarden wel of niet zal worden gewaardeerd en dat het zal altijd een deel subjectiviteit blijven (wat typisch menselijk is! ...).
Een wedstrijd is een moment opname uit het dagelijks leven dat je met anderen deelt, maar echter deze wedstrijden helpen, na verloop van tijd, die paarden te elimineren met reële morfologische en erfelijke afwijkingen.
Allereerst wensen wij goede en mooie paarden voor recreatie en sport die ons veel voldoening geven in het dagelijks leven en ons trots maken in onze stallen en iedere keer ze gezien worden … Ten dien einde zal, vanaf volgend jaar, het aantal ‘Shows” geschrapt worden ten gunste van “ruiter dagen” en “plezier dagen” die georganiseerd zullen worden onder de fans in een sfeer dat vooral vriendelijk en informatief is, voor zowel U en onze tegenstanders!
We hopen dat u heel veel zal vinden om goed  gemotiveerd te zijn om uw mooie paarden te promoten,  "de juwelen van onze weien" (zie artikel in L’équimag  juni 2010).
 
Voel vrij om ons uw opmerkingen en constructieve suggesties te sturen. Onze stamboek is als een pasgeboren baby die moeten leren en groeien beetje bij beetje met de hulp van alle mensen van goede wil  …
 

©Royal Belgian Palomino VZW 2007
Another design by www.acaree.be