Royal Belgian
Palomino
 
 
 
INTERN REGLEMENT
aangepast 5 oktober 2009
 
STUD-BOOK PALOMINO
 
 

 

 
Paard, veulen of pony :
-          kleur Palomino
-          kleur Valk
-          kleur Cremello
-          kleur Perlino
-          kleur Vos
-          een andere kleur, drager van het crme gen
-          nakomeling van Palomino
-          kunnen het kleur Palomino produceren
 
 

VACHT KLEUR EIGENSCHAPPEN

 

 
 
-        De Palomino:  is natuurlijk goud gekleurd, zonder kunstmatige hulp.
De kleur kan enigszins variren: hetzij lichter of donkerder.
         Staart en manen zijn natuurlijk wit of licht crme, zonder kunstmatige hulp.
         De ogen, beide van dezelfde kleur, zijn hazelnoot of bruin van kleur.
Witte vlekken moeten vermeden worden, zij veroorzaken een depreciatie van het vacht kleur.
De bles, de sokken en eventuele tekens van verwondingen, worden aangenomen als deze de schoonheid van het paard niet wijzigen.
Tekens van een andere kleur zijn niet toegelaten.
 
-        De Cremello: is crme kleurig met blauwe ogen; manen en staart zijn wit.
 
-        De Valk is geelachtig bruin gekleurd met zwarte manen en staart.
 
-        De Vos is ros kleurig.
 
-        De Perlino is crme kleurig met blauwe ogen; manen en staart zijn vaak rossig of ietwat oranje van kleur.
 
-        Andere kleuren,  dragers van het crme gen
 
-        Naast zijn kleur, moet ook het morfologie overeenkomen met de hieronder gedefinieerde types.
 
 
ART. 1 . AANVRAAG VOOR INSCHRIJVING
 
 
Veranderingen van gegevens van paard, veulen of pony :
 
1.1        Ingeschreven in het Palomino Stamboek :  de aanvrager stuurt het veranderingsformulier en het passport, of indien het een paard ingeschreven  geval van vr jaar 2000 betreft, het afstammingscertificaat aan het Secretariaat.  Hier worden de wijzigingen gedaan en het veranderde paspoort, of een nieuw paspoort, wordt terug naar de eigenaar verzonden.
 
1.2    Reeds in een ander erkend stamboek ingeschreven, Belgisch of Buitenlands :  de aanvrager stuurt de aanvraag en het afstammingscertificaat van het paard naar het Secretariaat. Het zal worden opgenomen in de categorie die overeenkomt met zijn kenmerken. Daarna wordt een inschrijvingscertificaat, m.n.  “LABEL PALOMINO”, opgesteld. In gevallen waar een paspoort niet is afgegeven door het oorspronkelijke stamboek, kan het paard een ontvangen van het R.B.P.
 
1.3        Zonder certificaat van afkomst :  de eigenaar vraagt een inschrijvings-formulier aan.
Het document, ingevuld en afgetekend door een erkend controleur,  moet teruggestuurd worden naar het Secretariaat. Het paard wordt dan opgenomen in de categorie die overeenkomt met zijn kenmerken en krijgt een paspoort met een ‘C’ register certificaat.
 

Geboorte Registratie

 

 
1.4        Het veulen moet onder de moeder gedentificeerd worden binnen de 120 dagen na de geboorte, door een erkende controleur.
In geval van het niet naleven van deze termijn, zal de kosten van registratie worden verdubbeld, en zal - na leeftijd van 6 maanden -  een DNA-test, ten koste van de eigenaar, vereist worden.
 
1.5        Het zal aan de karakteristieken van de standaarden van de verschillende types van de Belgisch Palomino moeten voldoen.
 
1.6     De aankondiging van de geboorte (dekbewijs certificaat) en de aanvraag voor registratie, ingevuld door de fokker, wordt naar het Secretariaat gestuurd.
Deze zal, via het CWBC,  een erkende controleur aanwijzen die het signalement van het veulen zal vaststellen.
De vaststelling van de controleur wordt teruggestuurd naar het Secretariaat waar gecontroleerd zal worden dat het paspoort en stamboek certificaat overeenkomen met het signalement van het veulen.
 
 
ART. 2 . REGISTERS
 
Paarden die voldoen aan de onder Art.1 beschreven criteria, behoren tot de database van het R.B.P.
Deze bevat twee verschillende documenten sinds 01.01.1988.
- 1.    PASPOORT MET PEDIGREE CERTIFICATE BELGISCH PALOMINO.
- 2.    CERTIFICATE VAN INSCHRIJVING ‘LABEL’  BELGISCH PALOMINO.
De paarden, veulens en pony’s ingeschreven in een erkende Stamboek, Belgisch of Buitenlands n in bezit zijn van een paspoort,  worden ingeschreven met hun nummers en de verschillende extensies  toebehorend aan hun naam.  Paarden met een ‘Label’ Palomino kunnen gebruikt worden voor het fokken met paarden ingeschreven in het R.B.P.  De veulens afkomstig daarvan kunnen ingeschreven worden en krijgen een paspoort met stamboom certificaat overeenkomstig met hun oorsprong.
 
2.1     VOLUME     - 1 200      : paarden, veulens en pony’s Palomino
                            - 201 300  : paarden, veulens en pony’s Cremello
                            - 301 400  : paarden, veulens en pony’s Valk
                            - 401 500 : paarden, veulens en pony’s
                                                 andere kleuren en afstammelingen van Palomino,                                                Cremello en Valk.
                            - 501 1000          : paarden, veulens en pony’s in het bezit van
                                                 certificaat ‘Label’ Palomino
 
2.2     JAAR          - De eerste letter van de naam van het paard moet overeenkomen
                              met de letter die wordt toegewezen aan het geboortejaar.
 
2.3        SECTIE en TYPE
 
2.3.1        CS = Rijpaard   (stokmaat vanaf 1,48 m)
2.3.1.1      Type:  Sport Paard
 
Beschrijving van fysieke eigenschappen van het Dressuur Paard
 
De hals is lang en krachtig, zonder zwaar te zijn, in harmonieuze verhouding tot de totale bouw van het paard.  De schouder is lang en schuin, goed aangesloten om een harmonieus overgang te geven van nek naar de rug lijn om zo een ideale zadel positie te geven. De voorbenen zijn lang, goed gespierd, met droge en harde pezen,  koten correct hellende en de beenstanden moeten van de hoogste kwaliteit zijn.  In ieder geval moet de been stand correct zijn en van de juiste hoeken zijn.  De hoeven zijn fijn tot medium, kwaliteit bestand zijn tegen barre omstandigheden. De borst is diep en het paard laat veel front zien in  vergelijking met de totale vorming van het paard. De rug lijn is middellang tot lang en sluit af met een goed gespierd en gerond achterhand, afgewerkt met goed ontwikkelde achterbenen, welke functioneel het paard kunnen dragen zoals bij de inspanningen van het verzamelen.
 
Worden uitgesloten,  die exemplaren waarin elegantie en samenhang ontbreken, waar de hals onder de schoft is ingeplant, waar een hertenhals voorkomt, met beenstanden die niet correct zijn.  Onjuiste conformatie van rug en benen.
 
Het Karakter van het Dressuur Paard
 
Het karakter van het paard wordt getypeerd door een wakker maar volgzaam karakter, gekoppeld aan een hoge intelligentie en een bereidheid om te werken zonder nervositeit.
 
Te vermijden: exemplaren te nerveus, angstig of agressief.  Lethargisch of met een rebelse karakter.
                                                                                                                                                     
Beweging en lichamelijke vaardigheden van het Dressuur Paard
 
Het tempo van de dressuur paard zal ruimschots soepel, regelmatig en rechtmatig zijn,  opvallend door een grote souplesse door het hele lichaam. De gangen worden gekenmerkt door een grote extensie van de voorbenen en  met een diep onderzet van de achterbenen voor de afdruk van de voorbenen.
De draf wordt gekenmerkt door een grote verruiming en krachtig extensie ondersteund door een sterke stuwing vanuit de achterhand dat zich goed onder de massa van het paard brengt.
De galop wordt gekenmerkt door een  krachtig brede sprong, ondersteund door goed onder komend achterhand waarbij het lichaam van het paard bergopwaarts toont.
 
Overdreven knie actie moet worden vermeden.
 
Het dressuurpaard wordt gekenmerkt door een voorbeeldige vermogen om te verzamelen en te ontspannen.
 
Het dressuurpaard zal de morfologie en fysieke kwaliteiten bezitten waarbij het in staat zou zijn om een sprong te maken en deel te nemen aan springwedstrijden tot M-niveau.
 
Stokmaat van het Dressuur Paard:
 
Hengsten :      1,62 1,75 cm
Merries    :      1,60   1,72 cm
Afwijking:        +/_  1 %
 
Beschrijving van fysieke eigenschappen van het Spring Paard:
Het sport paard gefokt voor het discipline springen zal worden gekenmerkt worden door een elegante en krachtig type, evenwichtig in haar uiterlijk en de fysieke context.
Het heeft een aanspreeklijk hoofd, fijn tot medium in verhouding met de stokmaat en algemene morfologie, geen ramsneus,  fijn middelmaat oren,  het hoofd aanzet is ruim met voldoende ruimte tussen het hoofd-hals gebied om buiging toe te staan.
De hals is middel lang en krachtig, goed ontwikkeld, maar harmonieuze in verhouding met de totale conformatie van het paard.  De schouder is lang en schuin, goed aangesloten om een harmonieus overgang te geven van nek via een normale schoft naar de rug lijn om zo een ideale zadel positie te geven.
De voorbenen zijn middellang, goed gespierd, met droge en harde pezen,  koten correct hellende en de beenstanden moeten van de hoogste kwaliteit zijn.  In ieder geval moet de been stand correct zijn, van de juiste hoeken zijn en een sterke botstructuur hebben .  De hoeven zijn medium tot groot, kwaliteit bestand zijn tegen barre omstandigheden. De borst is diep en het paard laat veel front zien in  vergelijking met de totale vorming van het paard. De rug lijn is kort tot middellang,   de rug  is gespierd en wordt gekenmerkt door een groot souplesse en eindigt  met een sterk  gespierd en gerond achterhand, met krachtig broekspieren, afgewerkt met goed ontwikkelde achterbenen, van voldoende kader,  met juiste hoeken, welke functioneel het paard kunnen ondersteunen bij de inspanningen van een krachtig en goed ontwikkelde sprong en galop.
Worden uitgesloten,  die exemplaren waarin elegantie en samenhang ontbreken, waar de hals onder de schoft is ingeplant, waar een hertenhals voorkomt, met beenstanden die niet correct zijn.  Onjuiste conformatie van rug en benen, lange koten en weke pezen.
 
Het Karakter van het Spring Paard
 
Het karakter van het paard wordt gekenmerkt door een levendige maar vriendelijk en volgzaam karakter, gekoppeld aan een hoge intelligentie en een bereidheid om te werken zonder nervositeit. Het paard is moedig, zelfverzekerd en volhardend.
 
Te vermijden: exemplaren te nerveus, angstig of agressief.  Lethargisch of met een rebelse karakter.
 
Beweging en lichamelijke vaardigheden van het Spring Paard
 
De gang van het paard springen zijn ruim en soepel, regelmatig en rechtmatig,  gekenmerkt door een groot souplesse door het hele lichaam.  De gangen worden gekenmerkt door voldoende extensie van de voorbenen en diepe onderbrenging van de achterbenen.
De draf wordt gekenmerkt door een goede verruiming en krachtig extensie ondersteund door een sterke stuwing vanuit de achterhand dat zich goed onder de massa van het paard brengt.
De galop is krachtig, gekenmerkt door een brede sprong op het terrein, voorzien van een sterke achterhand, voortdrijvende galop cadans, ondersteund door goed onder komend achterhand waarbij het lichaam van het paard bergopwaarts toont.
 
Overdreven knie actie moet worden vermeden.
 
Het spring paard dressuurpaard wordt gekenmerkt door een voorbeeldige vermogen om te verzamelen en te ontspannen.
 
Het spring paard zal de morfologie en fysieke kwaliteiten bezitten waarbij het in staat zou zijn om deel te nemen aan dressuur wedstrijden tot M-niveau.
 
Stokmaat van het Spring Paard:
 
Hengsten :      1,62 1,72 cm
Merries    :      1,58   1,68 cm
Afwijking:        +/_  1 %
 
2.3.1.2        Type:  Arabisch
 
Harmonieus en elegant indruk, ranke bouw met droge bespiering en  een diepe en smalle borstkas.
 
Maat: van 1.50 1.65 m
 
Vacht: Alle vacht kleuren zijn toegestaan, maar de kleuren Palomino, Cremello, Valk en Perlino hebben de voorkeur.  De kleuren Vos, Bruin en Zwart worden getolereerd in het fokkerij bij gebruik met paarden die het crme gen dragen.
Grijs/Schimmel wordt niet toegestaan.
 
Temperament: Edel, alert, maar ten alle tijden volgzaam en onderdanig.
 
Bewegingen:  Ruim en vlot, die zich aanpassen aan het terrein
 
Capaciteit:     Vermogen om lange afstanden af te leggen met enthousiasme maar economische bewegingen.
 
 
Morfologie:
Hoofd:                        goed in proportie tot het lichaam, fijn met een breed voorhoofd, oren van klein tot medium fijn maat die expressief gedragen worden, grote bruine ogen met een alert, expressief en vertrouwensvolle uitdrukking.
Hals:                           gemiddelde lengte met nauwe overgang naar het hoofd en breed aan de basis, zijdezachte beharing
Schouder:      de schouder is lang en schuin, ter bevordering van de verlenging van gangen.
Rug:                Kort en horizontaal.
Benen:            Droog en rank met kleine hoeven.
Staart:            wordt hoog gedragen en met verve.
 
 
 
 
2.3.1.3.    Type:  Iberisch
 
Harmonische en evenwichtige indruk, afgeronde vormen.
           
           
 
Maat:  Hengsten : 1.54 1.60 m
            Merries    : 1.50 1.57 m
 
Vacht:            De kleuren Palomino, Cremello, Valk, Perlino en Vos hebben de voorkeur.
Bruin en Zwart worden getolereerd in het fokkerij bij gebruik met paarden die het crme gen dragen.
 
Temperament: Edel, vrijgevig, levendig, maar ten alle tijden volgzaam en onderdanig
 
Bewegingen:  flexibel, zowel in omvang en hoogte.
 
Capaciteit:     Natuurlijke neiging tot concentratie en enthousiasme voor het werk.
Natuurlijk vooruit gaande.
 
Morfologie:
Hoofd:                         Goed geproportioneerd, medium lengte, fijn en droog, recht profiel iets subconvexe.
Oren:               Klein tot medium, fijn, dun en expressief, breed gezet en levendig gedragen.
Voorhoofd:       licht gebogen, uitpuilend tussen de wenkbrauwbogen.
Ogen:                          licht ovaal, groot, bruin, zonder zichtbare witte lijn rond iris. De blik is alert, expressief en vertrouwensvol.
Kaak:              Onderkaak onderontwikkeld, maar kaak relatief lang.
 
 
Hals:                           Medium lengte, licht gebogen. Inplanting dicht bij het hoofd, maar brede aan de basis. Harmonieus overgang naar de schouders en verlaat de schoft zonder depressie.  Het wordt hoog gedragen.
Mits de bestaande manen daaruit bestaan, wordt dubbele manen getolereerd.
 
 
Schoft:           Vrijstaande en breed, met een vloeiend overgang tussen de rug en de nek; altijd iets hoger dan het kruis.
Bij hengsten is het vaak bedekt met vet, maar het moet altijd zichtbaar uit de schouders zijn.
 
 
Borst:              Van gemiddelde breedte, diep en gespierd.
 
Borstkast:      Goed ontwikkeld, breed en diep met ribben lichtjes gebogen,  schuin invoeging
aan de wervelkolom, overgaan naar een kort en ronde flank.
 
Schouders:     Lang en schuin ter bevordering van de verlenging van gangen. Goed gespierd.
 
Rug:                            Neiging tot horizontaal, nogal kort, zorgen voor een vlotte overgang tussen de schoft en de lenden.
 
Lendenen:      Kort, breed, gespierd, iets bol, goed aangesloten op de rug en kruis waarmee zij
een doorlopende en perfect harmonieus lijn vormen.
 
Kruis:                         Krachtig en rond, goed geproportioneerd, iets schuin, identiek in lengte, in profiel convexe, met de toppen van de heupen iets zichtbaar dat het kruis een elliptisch dwarsdoorsnede geeft.
Staart: als verlenging van de kruis, de haren wit, zijdeachtig, lang en overvloedig, altijd laag gedragen.
 
Benen:            Bovenarm:      goed gespierd en goed gelijnd.
Onderarm:      recht en goed gespierd.
Knie:               droog en grof.
Pijpen:             vrij kort, droog, duidelijk zichtbare pezen.
Kogels:            droog, vrij groot, weinig beharing.
Koot:                lang en iets schuin.
Hoeven:           vrij klein goed gesteld, gevormd en geproportioneerd, hakken
niet te breed, aan de kroon iets gemerkt.
Dijen:              gespierd, vrij kort,  dusdanig gericht dat de patella zich bevindt verticaal vanaf de punt van de heup.
Billen:                         kort en convexe
Benen:            tamelijk lang, het plaatsen van de hak verticaal vanaf de punt van de bil
Hakken:          groot, hoog en droog
De achterbenen hebben relatief gesloten hoeken.
 
Beweging:      Een energiek stap
Een verhoogd en langgerekte draf met een hoge knieactie en royaal beweging.
Galop soepel en regelmatig.
 
Karakter:       Frank, kalm, rustig, maar wakker.
Zacht en vriendelijk, aanhankelijk, mensvriendelijk.
Gevoelig, nieuwsgierig, grote vermogen om te leren.
 
 
2.3.1.4.       Type:  Western
 
Het wordt gekenmerkt door een type stijlvol en krachtig, evenwichtig in haar uiterlijk en de fysieke context.
Hij heeft een expressieve hoofd, fijn tot medium in verhouding tot de maat en de totale morfologie, niet grof, kleine tot gemiddelde groot oren, het hoofd is goed gehecht aan de hals waardoor er voldoende ruimte bestaat tussen het hoofd en de nek om beweging van het hoofd mogelijk te maken.
De hals is middel lang en gespierd zonder zwaar te zijn, goed ontwikkeld maar harmonieuze in verhouding tot het geheel exterieur van het paard. De schouder is middel lang en met  harmonieus overgang tussen de hals en schoft; De dorsale lijn biedt een perfecte zadel positie. De rugspieren zijn goed ontwikkeld.
Voorbenen zijn medium tot kort, goed gespierd met droge pezen en schijven, koten zeer goed hellende en de beenstanden moeten van de hoogste kwaliteit zijn. In ieder geval moet de positie van de benen juist zijn en recht uit alle hoeken en een sterke botstructuur hebben. De hoeven zijn gemiddeld van maat en dusdanig van kwaliteit om de meeste omstandigheden te doorstaan. De borst is diep en lijkt het alsof het paard veel front heeft in verhouding tot het geheel.
De bovenlijn is kort tot middellang, de rug wordt gekenmerkt door een grote flexibiliteit, en eindigt met een zeer gespierd en afgerond kruis, met een krachtige broek, afgewerkt met goed ontwikkelde achterhand en toont een lange horizontale lijn vanaf het kruis tot aan de schoft. De achterbenen zullen een sterke gestel hebben, met juiste hoeken en stand, kunnen de achterhand van het paard dragen, ondersteunend bij de inspanningen van de westerse disciplines.
 
Worden uitgesloten,  die exemplaren waarin elegantie en samenhang ontbreken, waar de hals onder de schoft is ingeplant, waar een hertenhals voorkomt, met beenstanden die niet correct zijn,  niet juiste conformatie van rug en benen, lange koten en weke pezen.
 
Het karakter van de Western type wordt onderscheiden door een zeer rustig volgzaam vriendelijk en handzaam karakter, gekoppeld aan een hoge intelligentie en een bereidheid om te werken zonder nervositeit. Het zal moedig, zelfverzekerd en volhoudend zijn.
 
Worden uitgesloten: nerveus, angstig of agressieve exemplaren. Of die met een lethargisch of een rebelse karakter.
 
Beweging en lichamelijke vaardigheden van het Western type:
 
De beweging van het Western type is groot en flexibel, eerlijk en direct, gekenmerkt door flexibiliteit uit alle delen van het lichaam. De gangen worden gekenmerkt door een ruime gebruik van de voorhand en een goede onderbrenging van de achterhand.
De draf wordt gekenmerkt met voldoende omvang en extensie dat is ondersteund door een goed onder de massa komend en sterk stuwend achterhand.
De galop is krachtig, voortbewegend en ritmisch, goed ondersteund door een achterhand dat goed gedragen wordt onder het paard.
Overdreven knie actie moet worden vermeden.
Het Western type wordt gekenmerkt door voorbeeldig vermogen om te verzamelen en te ontspannen en een geweldige handelbaarheid.
 
Het paard heeft met zijn morfologie en fysieke kwaliteiten de potentieel voor dressuur en springen en om deel te nemen aan wedstrijden op het niveau L.
 
Stokmaat van het Western type:
 
Maat:              1,40 1,60 cm
Afwijking:        +/_  10 %
 
 
 
2.3.2     P  = Pony   (stokmaat kleiner dan 1,48 m)
2.3.2.1        Type:  Sport Pony   (stokmaat 1,05m tot 1,48m)
 
Beschrijving fysiek exterieur van de Sport Pony Dressuur:
De sport pony voor de dressuur discipline wordt gekenmerkt door een elegantie en evenwichtigheid in haar uiterlijk en de fysieke samenhang.
Het heeft een uitdrukkingsvol hoofd, fijn tot medium in verhouding tot de maat en de totale morfologie, geen ramsneus, de oren klein tot medium, het hoofd is goed aangesloten op de hals met behoudt van genoeg ruimte tussen het hoofd-hals aansluiting voor afbuiging van het hoofd tijdens dressuur oefeningen.
De hals is lang en krachtig, zonder zwaar te zijn, harmonieuze in verhouding tot de totale bouw van de pony.
De schouder is lang en schuin met een harmonieus overgang aan de nek en de bovenlijn geeft  een ideale zadel positie. De voorbenen zijn lang, goed gespierd, met droge pezen en schijven, koten zeer goed hellende en de beenstanden moeten van de hoogste kwaliteit zijn. In ieder geval moet de beenstanden juist zijn met correcte hoeken. De hoeven zijn fijn tot medium, dusdanig van kwaliteit om barre omstandigheden te doorstaan.  De borst is diep en lijkt het alsof het pony veel front heeft in verhouding tot het geheel. De rug lijn is middellang tot lang en eindigt met een goed gespierd en afgerond kruis, met een sterke broek, afgewerkt met goed ontwikkelde achterbenen, die de achterhand kunnen dragen en goed onder de pony komen, het bevorderen van de inspanning van het verzamelen.
 
Worden uitgesloten,  die exemplaren waarin elegantie en samenhang ontbreken, waar de hals onder de schoft is ingeplant, waar een hertenhals voorkomt, met beenstanden die niet correct zijn,  niet juiste conformatie van rug en benen.
 
Karakter van de Sport Pony Dressuur
 
De karakter van de pony zal gekenmerkt worden door een wakker maar volgzaam karakter, gekoppeld aan een hoge intelligentie en een bereidheid om te werken zonder nervositeit.
 
Worden uitgesloten: exemplaren te nerveus, angstig of agressief. Lethargisch exemplaren. Het rebelse karakter.
 
Beweging en lichamelijke vaardigheden van het Sport Pony Dressuur:
 
De bewegingen van de Dressuur Pony zal ruimschots soepel, regelmatig en rechtmatig zijn,  opvallend door een grote souplesse door het hele lichaam. De gangen worden gekenmerkt door een grote extensie van de voorbenen en  met een diep onderzet van de achterbenen voor de afdruk van de voorbenen.
De draf wordt gekenmerkt door een grote verruiming en krachtig extensie ondersteund door een sterke stuwing vanuit de achterhand dat zich goed onder de massa van het paard brengt.
De galop wordt gekenmerkt door een  krachtig brede sprong, ondersteund door goed onder komend achterhand waarbij het lichaam van de pony bergopwaarts toont.
 
De overdreven knie actie moet worden vermeden.
 
De Dressuur Pony wordt gekenmerkt door een voorbeeldige vermogen om te verzamelen en te ontspannen.
 
De Dressuur Pony zal de morfologie en fysieke kwaliteiten bezitten waarbij het in staat zou zijn om een sprong te maken en deel te nemen aan springwedstrijden tot M-niveau.
 
Stokmaat van de Sport Pony Dressuur:
A-PONY : 1,08 cm tot 1,117 cm
B-PONY : 1,18 cm tot 1,27 cm
C-PONY : 1,28 cm tot 1,37 cm
D-PONY : 1,38 cm tot 1,47 cm
 
Beschrijving fysiek exterieur van de Sport Pony Springen:
 
De sport pony voor de springen discipline wordt gekenmerkt door een elegantie en evenwichtigheid in haar uiterlijk en de fysieke samenhang.
Het heeft een uitdrukkingsvol hoofd, fijn tot medium in verhouding tot de maat en de totale morfologie, geen ramsneus, de oren klein tot medium, het hoofd is goed aangesloten op de hals met behoudt van genoeg ruimte tussen het hoofd-hals aansluiting voor het afbuiging van het hoofd.
De hals is lang en krachtig, zonder zwaar te zijn, harmonieuze in verhouding tot de totale bouw van de pony.
De schouder is lang en schuin met een harmonieus overgang aan de nek en de bovenlijn geeft  een ideale zadel positie. De voorbenen zijn middellang, goed gespierd, met droge pezen en schijven, koten zeer goed hellende en de beenstanden moeten van de hoogste kwaliteit zijn.   In ieder geval moet de beenstanden juist zijn met correcte hoeken en een sterke botstructuur hebben. De hoeven zijn medium tot groot, dusdanig van kwaliteit om barre omstandigheden te doorstaan.  De borst is diep en lijkt het alsof het pony veel front heeft in verhouding tot het geheel. De bovenlijn is kort tot middellang, de rug is gespierd en gekenmerkt door een groot souplesse en eindigt met een goed gespierd en afgerond kruis, met een sterke broek, afgewerkt met goed ontwikkelde achterbenen, met een passend voldoende bot, en goed hellend, welke functioneel het paard kunnen ondersteunen bij de inspanningen van een krachtig en goed ontwikkelde sprong en galop.
 
Worden uitgesloten,  die exemplaren waarin elegantie en samenhang ontbreken, waar de hals onder de schoft is ingeplant, waar een hertenhals voorkomt, met beenstanden die niet correct zijn. Niet juiste conformatie van rug en benen, lange koten en weke pezen.
 
Karakter van de Sport Pony Springen
 
De karakter van de pony zal gekenmerkt worden door een wakker maar volgzaam karakter, gekoppeld aan een hoge intelligentie en een bereidheid om te werken zonder nervositeit. De pony is moedig, zelfverzekerd en volhardend.
 
Worden uitgesloten: exemplaren te nerveus, angstig of agressief. Lethargisch exemplaren. Het rebelse karakter.
 
Beweging en lichamelijke vaardigheden van het Sport Pony Springen:
 
De bewegingen van de Spring Pony zal ruimschots soepel, regelmatig en rechtmatig zijn,  opvallend door een grote souplesse door het hele lichaam. De gangen worden gekenmerkt door een grote extensie van de voorbenen en  een sterk gebruik van de achterbenen.
De draf wordt gekenmerkt door een grote verruiming en krachtig extensie ondersteund door een sterke stuwing vanuit de achterhand dat zich goed onder de massa van de pony brengt.
De galop is  krachtig,  gekenmerkt door grote afstanden binnen het parcours,  met sterke achterhand gebruik, voortbewegend met een galopperend cadans,   ondersteund door goed onder komend achterhand waarbij het lichaam van de pony bergopwaarts toont.
 
De overdreven knie actie moet worden vermeden.
 
De Spring Pony wordt gekenmerkt door een voorbeeldige vermogen om te verzamelen en te ontspannen.
 
De Spring Pony zal de morfologie en fysieke kwaliteiten bezitten waarbij het in staat zou zijn om deel te nemen aan dressuur wedstrijden tot M-niveau.
 
Stokmaat van de Sport Pony Springen:
A-PONY : 1,08 cm tot 1,117 cm
B-PONY : 1,18 cm tot 1,27 cm
C-PONY : 1,28 cm tot 1,37 cm
D-PONY : 1,38 cm tot 1,47 cm
 
 
 
2.3.2.2        Type: Mini-Pony  (schoftmaat minder dan 1,05m)
 
Hoofd: goed geproportioneerd lichaam met een breed voorhoofd, neus zal eindigen met kleine neusgaten wijd open, kleine oren en die rechtop gedragen worden.
De hals korte maar goed gespierd.
De schouder schuin.
Benen zijn fijn en droog met de beenstanden van de hoogste kwaliteit.   
De koten algemeen onderontwikkeld.
Hoeven solide en rond.
De rug nogal kort.
De schuine of afgeronde kruis, maar gespierd.
De overvloedige en zijdeachtig haar.
Levendige karakter, maar respectvol en intelligent.
De algemene verschijning is die van een volbloed.
De schoftmaat zal minder zijn dan 1,05 m, de kleinste exemplaren blijven de meest populaire.
 
Voor alle soorten hierboven omschreven zal, indien tijdens het paren er een kruising van twee soorten plaatsvindt, de type van de moeder aan de nakomeling worden toegewezen.
 
 
2.4    REGISTERS
 
Register A :  Volledige stamboom.
Ten minste 3 generaties bekende voorouders.
 
Register B : Onvolledige stamboom. 
                            Vader en Moeder minstens bekend.
 
Register C : Stambomen welke niet behoren tot register A of B.
En nakomeling van twee ouders die niet drager zijn van het creme gen.
 
Register NS :         Stamboom voor paarden en pony’s die afstammelingen zijn van hengsten, behorend tot het A of B register, die niet zijn gekeurd als dekhengst. (nieuwe Europese wet van 2007)
 
 
 
Voorbeeld van opstelling van een stamboom certificaat:
 
Referentie R.B.P.                                                                Naam van originele Stamboek en  registratienummer.
                                      BELLE DES PRES
 
 Volume    Reg.nr            B = Letter toegewezen aan
                                              het geboortejaar
 
Geboorte datum                     Geslacht                                 Sectie                          Register
 26/03/98                           F
 
 
 
 
 
ART. 3 . STAMBOEK KEURINGEN
 
 
3.1        Worden toegelaten tot deelname aan de selectieproeven:
 
-          Paarden/Pony’s met kleur Palomino van minstens 3 jaar en ingeschreven in het Register A of B.
-          Paarden/Pony’s met kleur Vos of andere kleur van minstens 3 jaar en ingeschreven in Register A of B.
-          Paarden/Pony’s met kleur Perlino van minstens 3 jaar en ingeschreven in Register A of B.
-          Paarden/Pony’s met kleur Cremello van minstens 3 jaar en ingeschreven in Register A of B.
-          Paarden/Pony’s met kleur Valk van minstens 3 jaar en ingeschreven in Register A of B.
-          Paarden/Pony’s met andere kleuren, dragers van de creme gene, van minstens 3 jaar en ingeschreven in Register A of B.
 
3.2    Een hengst dat ingeschreven is voor een keuring, maar welke door gezondheidsredenen niet kon deelnemen, moet een dierenarts attest kunnen voorleggen, en dit binnen 8 dagen na de keuring.  In dit geval kan de hengst aan een tweede keuring van hetzelfde jaar deelnemen.
 
3.3        Ter bevordering van het fokken van pony's minder dan een meter, mogen deze ook voorgesteld worden op een show.
Zij zullen gekeurd worden zonder rekening te houden hun stamboom, en worden toegelaten voor een verlengde periode van 3 jaar.
 
Maar ze zullen niet toegestaan worden om merries groter dan 1,10 m te dekken.  Indien deze bepaling niet gerespecteerd wordt, zullen de nakomelingen opgenomen worden in Register C.
 
 
3.4       NATIONALE KAMPIOENSCHAP
 
3.4.1    De ochtend wordt voorbehouden voor paarden met andere kleuren: Model en allure
 
KAMPIOENSCHAP PALOMINO
 
De namiddag wordt voorbehouden voor paarden met de kleur palomino, cremello en valk: Model en allure + kleur.
 
3.4.2      Selectie van paarden voor toelating tot deelname aan de ‘Expertise’ en kwalificatieproeven.
 
3.4.3      Om toegelaten te worden tot deelname aan de ‘Expertise’  en kwalificatieproeven moet het paard een minimum quotum van 60% van de punten behalen.
 
 
 
3.5     EXPERTISES
 
3.5.1      Om erkend te worden voor dekdienst, moet een hengst het minimum van 60% van de totale punten behalen voor Model en Allure. Als de quotum niet gehaald wordt voor model, wordt de hengst definitief geweigerd. Als de quotum niet gehaald wordt voor allure, is de goedkeuring uitgesteld en is een herkansing mogelijk tijdens een tweede keuring.
 
3.5.2      Controles op vaderschap en afstamming, door DNA analyse, vinden jaarlijks plaats. De keuze van veulens gebeurt door middel van loting.  De onkosten van deze controles worden betaald door het R.B.P.. In geval van bewezen fraude, behoudt de Raad van Bestuur zich het recht de hengst te weigeren.
 
3.5.3      Een hengst die voor de eerste maal goedgekeurd wordt en toegelaten wordt voor dekdienst, is verplicht een veterinaire controle te ondergaan. Er worden manen getrokken en een DNA analyse uitgevoerd. Zonder deze controle wordt de hengst geweigerd.
 
3.5.4                Een hengst met een leeftijd tussen 3 en 5 jaar is goedgekeurd voor een periode van 1 jaar, jaarlijks verlengbaar. Zodra hij de leeftijd van 6 jaar heeft bereikt is hij levenslang goedgekeurd voor het openbare dekdienst.
Niettemin moet de hengst ten minste 1 keer per jaar voorgesteld worden en dat tot de leeftijd van 12 jaar,  daarna een per 3 jaar tot de leeftijd van 21 jaar.  Bij verlet kan de eigenaar van de hengst een ontheffing verkrijgen indien een veterinaire certificaat met vermelding van de reden tijdig is overhandigt,  in alle gevallen moet  de eigenaar zelf in order zijn met de jaarlijkse bijdragen om de toelating van zijn hengst te waarborgen.
Een hengst die 2 jaar na elkaar niet wordt gepresenteerd, moet opnieuw een keuring ondergaan.
 
3.5.5      Alle hengsten, geboren na 01/01/2005 en groter dan 1,05m dienen verplicht een medisch onderzoek te ondergaan in de Universiteiten van Gent of Luik. Het medisch attest moet positief worden verklaard door de veterinaire commissie van het RBP.
 
 
3.6    KWALIFICATIES
 
3.6.1      Toegankelijk voor alle paarden die werden geselecteerd tijdens het nationaal kampioenschap.
 
3.6.2      Vrij springen (alleen voor paarden en pony’s onder de 4 jaar) met een minimum hoogte van 60 cm. De eigenaar heeft de mogelijkheid een hoogte naar keuze te vragen.
 
3.6.3      Voor paarden minder dan 4 jaar:
                        bundel model et allure en vrij springen.
                        Quotum minimum : 50% van de punten voor kwalificatie als Sportpaard
            Voor paarden van 4 jaar en ouder:
Proeven onder het zadel verplicht voor kwalificatie als Sportpaard en om aanspraak te kunnen maken op titel ‘Nationale Kampioen’.
 
3.6.4    Premies: Sport Hengst / Ster Merrie:
1e Premie : Meer dan 80%
2e Premie : van 71% tot 80%
3e Premie : van 60% tot en met 70%
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ART. 4. SHOW REGLEMENT
 
De eigenaar moet in order zijn met zijn lidmaatschap en alle vergoedingen voor deelname moeten betaald zijn.
 
4.1        Eigenaar moeten onmiddellijk na aankomst het paspoort en eventuele medisch attest van zijn paard aanbieden voor de veterinaire controle.
 
4.2        Het paspoort moet aan de ringmeester worden voorgelegd (voor identificatie van het paard) vr het betreden van de ring.
 
4.3        De ringmeester heeft het recht een paard te weigeren in de ring, wanneer de persoon die het paard begeleid, niet voldoet aan het voorgeschreven reglement wat kledij betreft of wanneer het paard niet voldoende verzorgd is.
 
4.4        De eigenaar dient minimum 1 uur voor aanvang van zijn reeks en in het bezit van het paspoort van zijn paard, zich aan te melden bij het show secretariaat.
 
4.5        De paarden worden verzorgd voorgebracht. Staart en manen worden niet gevlochten.
 
4.6        De witte uniform of polo R.B.P. zijn verplicht voor die personen die de paarden voorbrengen.
 
4.7        De hengsten moeten met hoofdstel met bit voorgebracht worden.
 
4.8        De beslissing van de jury is onherroepelijk.
 
4.9        De paarden en pony’s blijven steeds onder de verantwoordelijkheid van hun eigenaar, gedurende het voorbrengen, maar ook gedurende hun hele verblijf.
 
4.10     Het Stamboek kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld voor gebeurlijke ongevallen.
 
4.11     Paarden dienen 15min voor aanvang van hun reeks, zich aan te bieden in de wachtring.
 
4.12     Het tijdschema moet worden gerespecteerd. Echter, in uitzonderlijke omstandigheden, mag de jury het aanpassen.
 
4.13     Paarden waarvan het registratie lopend is (aanvraag geregistreerd door het Secretariaat) kunnen deelnemen aan de Show.
 
4.14     Kandidaat paarden voor inschrijving, mogen deelnemen aan de Show op voorwaarde dat alle administratieve kosten zijn betaald:
Lidgeld inschrijvingsgeld keuringskosten kwalificatiekosten.
 
4.15     Paarden opgenomen in het Register C mogen voorgebracht worden maar worden niet gekeurd.
 
4.16   De punten:  Model - 25
                            Allure - 25
                            Kleur - 25
                            Vrij springen 100
 
4.17   Het fokcommissie bepaalt, op basis van de opmerkingen van de jury, welke paarden toegelaten worden op de keuring, aan de kwalificatie proeven and welke hengsten goedgekeurd, uitgesteld of geweigerd zijn voor dekdienst.
 
 
 
Hengsten voor sport of recreatie, uitgesteld of geweigerd.
Merries voor recreatie of stermerries, uitgesteld of geweigerd.
 
Buiten de show, mag de jury indien ze dat willen,
meer uitleg geven over hun beslissing aan de eigenaar van het paard.
 
De formulieren van het klassement worden door alle juryleden en door
2 leden van de fokcommissie ondertekend.
 
 
 
 
ART. 5. HENGSTEN GOEDGEKEURD VOOR DEKDIENST
 
5.1        De eigenaar ontvangt een dekboekje en een toelatingsfiche, enkel houders van deze fiche worden gehomologeerd voor het jaar van keuring.
 
5.2        Vr de verkoop van een goedgekeurde hengst, dient het dekboekje en de toelatingsfiche geretourneerd te worden aan het Secretariaat. Indien aan deze voorwaarde niet wordt voldaan, worden nakomelingen van deze hengst niet herkend.
 
5.3        De lijst van goedgekeurde hengsten zal gepubliceerd worden in de eerste periodiek van het jaar van toelating.
De eigenaar van de hengst die uitgesteld of geweigerd werd, zal het resultaat van de keuring, met de opmerkingen van de jury en het advies van het fokcommissie, via post ontvangen binnen de 30 dagen na de keuring.
 
5.4        Hengsten, ongeacht hun kleur, ingeschreven in een erkend Stamboek, Belgische of buitenlands, maar niet gekeurd, kunnen gekeurd worden door het R.B.P., and dan onder de condities beschreven in het reglement.
 
5.5        Goedgekeurde hengsten uit een erkende Stamboek, Belgische of buitenlands, mogen R.B.P. geregistreerde merries dekken. Hun nakomelingen worden geaccepteerd.
 
5.6        De doelstelling van het Stamboek is de promotie van het Palomino paard, teneinde deze doelstelling zal een veulen geboren uit een dekking van een goedgekeurde hengst, geregistreerd in de Register ‘Andere Kleuren’, met een merrie, die noch de kleur palomino, cremello of valk heeft, in het Register C ingeschreven  worden.
 

©Royal Belgian Palomino VZW 2007
Another design by www.acaree.be